Volkswagen Lupo 3L TDI

Accu Startmotor 
  Aluminium   Subsidie
  Automatische koppeling   Tiptronic
  Autoradio   Trekhaak
  Banden   Uiterlijke kenmerken
  Bio - diesel   Uitlaat
  Cruise control   Uitlijning
  Cw -waarde   Uitrusting
  Distrbutieriem   Veiligheid
  Eco - stand   Verbruik
  Hydraulische pomp   Verbruiksmeter
  Inbraakgevoeligheid   Verkeersdrempels
  Literatuur   Verkoopcijfers
Magnesium Wat kost dan nu ?
  Motor   Wielen 
Motorolie Winterbanden
  Reacties andere merken   Wittebrug
  Recensies   Zuinigheid
  Reservewiel    
   Rij-eigenschappen    
  Rijstijl    
   Ruiten    
  Staal    
  Start - stop - functie    
      Terug naar de homepage

Accu
De accu met een capaciteit van 61 Ah. (80 Ah. vanaf model 2001) is een onmisbaar onderdeel voor de 3L Lupo. Zonder accu is er geen stroom voor de hydraulische pomp en kan er dus niet van versnelling worden gewisseld. De 3L Lupo kan dus bij een lege accu niet verplaatst worden, omdat de versnellingsbak niet in ‘Neutral’ gezet kan worden.
Het veelvuldig gebruik maken van de ‘start-stop’ -functie is een grote belasting voor de accu. Het is daarom raadzaam om de ‘eco-stand’ uit te schakelen als er niet regelmatig grote afstanden gereden worden. (Om zodoende de accu de mogelijkheid te geven zich voldoende op te laden.) De accu bevindt zich tot aan model 2001 onder de motorkap, daarna is hij op de plaats van het reservewiel te vinden.
terug


Aluminium
In de 3L Lupo is vanwege gewichtsbesparing veelvuldig gebruik gemaakt van aluminium. Veerpoten, wielen, motorkap, spatschermen, portieren en achterklep (deels; tot aan model 2001) zijn vervaardigd van dit lichtgewicht materiaal.
terug


Automatische koppeling
Een automatische koppeling mag niet verward worden met een automatische transmissie. Bij een automatische koppeling is de versnellingsbak gelijk aan die van een handgeschakelde versie, enkel, in plaats van zelf te schakelen, kiest de elektronica het juiste moment om te schakelen, door hydraulisch van versnelling te wisselen. Op papier geeft dit een lager verbruik dan bij het schakelen met de hand, omdat, zoals hierboven genoemd, de elektronica ingrijpt en bij een lager toerental opschakelt dan dat je gevoelsmatig als bestuurder zou doen. Het grote voordeel is dat de 3L Lupo rijdt als een automaat. Wat hierbij wel genoemd moet worden, is dat het schakelen tussen de versnellingen 1 tot 3 seconden kan duren. Er zijn verschillende mankementen bekend. Van het blijven hangen van een versnelling tot het haperen van de ‘Reverse’. Soms lossen de klachten zichzelf op, maar meestal moet de dealer overgaan tot opnieuw afstellen of zelfs tot vervanging van de complete koppeling (melding vanuit Duitsland). Hiernaast duurt het soms lang (2-3 sec.) voordat de koppeling vanuit stilstand aangrijpt. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Niet echt een mankement, maar vooral een ‘vervelende eigenschap’ is dat het terugschakelen van de tweede naar de eerste versnelling (bij gasgeven na afremmen) erg schokkerig verloopt. Vaak zijn de ergste klachten verdwenen na het vervangen van de regeleenheid van de versnellingsbak. Vanaf model 2003 zijn deze klachten verholpen.
terug


Autoradio
De dealer kan de autoradio op zó’n wijze aansluiten, dat deze niet wegvalt tijdens het starten, hetgeen het rijden in de ‘eco-stand’ extra aangenaam maakt.
terug


Banden
De banden van het merk Bridgestone, met het type B 381, de maat 155/65 R14 en de snelheidsklasse T, zijn speciaal voor de 3L Lupo ontwikkeld en vervaardigd. Ze zijn gemaakt van een stuggere rubbersoort dan conventionele banden en hebben een extreem lage afrolweerstand. De adviesprijs bij de dealer is Eur. 72,60 (61,- ex. BTW) per band.  (exclusief uitlijnen en balanceren, wat bij de dealer gerust duur te noemen is) Sinds kort zijn de banden ook te bestellen bij Kwik-Fit voor een adviesprijs van Eur. 63,- per band, ex. uitlijnen en balanceren. Via www.autobandenmarkt.nl worden ze zelfs aangeboden voor Eur. 49,50. Absoluut van belang is de bandenspanning. Aan de binnenzijde van het tankklepje staat vermeld dat de maximum druk voor de voorbanden 2,4 bar is en voor de achterbanden 2,8. Echter, in een recent artikel in Autobild, stond dat de huidige generatie banden makkelijk een spanning van 0,3 bar boven de aangegeven maximum spanning aankunnen. De ene eigenaar houdt 2,5 bar aan, de andere 3,5. Een motief dat hierbij meespeelt is natuurlijk het verbruik: hoe hoger de spanning, hoe lager het verbruik. Kritische kanttekening hierbij is, dat bij een hogere spanning de oppervlakte van het loopvlak afneemt en dus ook het remvermogen ! Niet voor niets heeft de 3L Lupo standaard ABS. De banden blokkeren namelijk (veel) eerder vanwege de lage wrijving met het wegdek. De remweg vanuit 100 km/h is volgens Autobild ongeveer 45,1 meter, hetgeen toch zo’n 8 tot 10 meter meer is dan een gemiddelde personenauto. We zullen dit maar zien als de tol die je betaalt voor het zuinige rijden. Regelmatig controleren van de bandenspanning is het devies, want er zijn spanningsverliezen van 0,3 tot 0,8 bar per maand gemeld. Vrijwel alle eigenaren melden een bovenmatige slijtage  aan de binnenzijde van het loopvlak van hun voorbanden. De eerste 3L’s (tot aan herfst 2000) hebben hier voornamelijk last van. Volkswagen zegt dat het komt door teveel parkeren op de stoep, maar aangezien er na navraag door heel europa dezelfde klachten voorkomen, is het vrijwel zeker een ‘slechte’ af-fabriek uitlijning. (Zie ook bij ‘Uitlijning’) Het is aan te raden om eens in de maand de auto met maximaal ingedraaid stuur te parkeren, om zodoende het gehele loopvlak te kunnen controleren. Let op !  De luchtinstallaties bij benzinepompen zijn niet geijkt en geven vaak een totaal verkeerde waarde aan. (meestal te hoog) Het is noodzaak om een losse spanningsmeter aan te schaffen, om zodoende verzekerd te zijn van een juiste bandenspanning. Sinds 2003 zijn er in de ‘3L-maat’ ook banden van het merk Michelin, Kléber en Continental leverbaar. Volgens de Deense club kennen deze banden minder klachten qua scheef afslijten, maar een controle van de uitlijning blijft het devies.
terug

 


Biodiesel
De 3L Lupo is geschikt voor het rijden op zogenoemde biodiesel; een methylester van lijnzaadolie.
In principe zijn alle dieselmotoren van Volkswagen geschikt voor deze brandstof, maar het probleem ligt bij de brandstofleidingen. Biodiesel is namelijk veel agressiever en niet alle leidingen zijn hier tegen bestand. (ombouw is meestal wel mogelijk) Nu biodiesel een paar jaar bestaat, zijn toch nog niet alle problemen ‘overwonnen’. Het blijkt namelijk moeilijk om een constante kwaliteit te garanderen (min. 49 RON). Daarnaast begint biodiesel onder het vriespunt te vlokken en dan is ontbranding onmogelijk. Al met al niet echt aan te raden voor de fijngevoelige techniek van de 3-Liter Lupo. Toch wil ik even opmerken dat het natuurlijk een perfect (milieu-vriendelijk / minder-milieu-belastend) alternatief is voor het ‘opstoken’ van de fossiele brandstoffen. De toekomst is wellicht het rijden op plantenolie. Een clublid die helaas werd aangereden, raakte zijn 3L Lupo kwijt aan de verzekering... Toevallig kon hij voor een hele goede prijs een Audi A2 kopen met dezelfde motor (1.2 TDI). Die heeft hij in Aken (voor info over dit bedrijf en de kosten; mail de club !) om laten bouwen voor gebruik op zuivere plantenolie. Foto's:  1 2 3
terug


Cruise - control
Een auto als de 3L Lupo is gemaakt voor het afleggen van grote afstanden. Een cruise-control zou dus zeker een welkom accessoire zijn. Helaas is er via Volkswagen geen dergelijk systeem leverbaar.
Een aantal eigenaren echter, hebben zelf een systeem van VDO of John Gold in laten bouwen of hebben een mechanische gashendel ontworpen en ingebouwd, om zodoende nog zuiniger en vooral meer ontspannen grote afstanden af te kunnen leggen.
terug


CW-waarde
De 3L Lupo heeft een Cw-waarde van 0,29, welke voor een productieauto bijzonder laag is.
terug


Distributieriem
De distributieriem ofwel de ‘getande’-riem moet bij TDI-motoren van het modeljaar 2000 iedere 60.000 km (motorcode ANY). vervangen worden. Vanaf 2001 ‘slechts’ iedere 90.000 km (motorcode AYZ). Dit komt door een iets andere cilinderkop.  De riem zelf kost slechts enkele tientallen euro’s, maar omdat het in- en uitbouwen zo’n drie uur in beslag neemt, kunnen de kosten flink oplopen. (ruim 300 euro)
terug


Eco - stand
Door het indrukken van de ‘eco’ –schakelaar, gebeuren er een aantal dingen.
Allereerst daalt het vermogen van de motor van 61 naar 40 pk. Daarnaast schakelt de versnellingsbak vroeger op (soms al bij 1200 toeren) en treedt de ‘start-stop’ –functie in werking. Deze functie werkt echter niet bij een buitentemperatuur van lager dan 4 graden Celsius en bij een zware belasting van de motor. (verwarming, verlichting, radio, enz.) Het kan dus makkelijk zo zijn dat je bij een snelheid van 60 km/h al in de vijfde versnelling rijdt. In deze functie ontkoppelt de auto als je het gas loslaat. Het verbruik zakt dan naar ongeveer 0,5 ltr./100km. en vanwege de banden rolt de auto extreem lang uit. Gemelde mankementen zijn vooral het niet werken van de ‘start-stop’ –functie (ook niet bij een hoge buitentemperatuur of minimaal stroomverbruik) en het niet opnieuw aanslaan van de motor na het loslaten van de rem. In het eerste geval bleken de klachten vaak plotseling te verdwijnen, waardoor er geen oorzaak achterhaald kon worden, in het tweede geval is er in enkele gevallen een slecht werkende of zelfs defecte startmotor aangetroffen (melding vanuit Duitsland).
terug


Hydraulische pomp
Als (na enige tijd stil gestaan te hebben) het portier aan de bestuurderszijde wordt geopend, dan is er een zacht ratelend geluid hoorbaar van onder de motorkap.
Dit is de hydraulische pomp, die het hydraulische circuit onder druk brengt om zodoende te kunnen schakelen.

Uitval of storing hiervan is zeldzaam, maar het onderdeel zelf kost 950 euro.
terug


Inbraakgevoeligheid
Het is bekend geworden dat een 3L Lupo makkelijker open te breken is dan een ‘gewone’ Lupo. Dit komt doordat de ophanging van het portierslot eveneens van aluminium gemaakt is. Omdat dit metaal zachter en dus buigzamer is, zijn er al gevallen bekend waarbij er met een schroevendraaier het gehele slot uit het portier is getrokken.
Omdat het cilinderslot van de 3L Lupo wezenlijk anders is, is de levertijd zo’n twee werkweken.
Sinds juni 2001 is er op de 3L Lupo een ‘af-fabriek’ -alarm leverbaar.
 terug


Literatuur
Er is door de Volkswagen fabriek een (Duitstalig) boek uitgegeven met de titel:

‘Ihr neuer Lupo 3L TDI’


Dit boek is werkelijk een must voor iedere liefhebber.
Het is een luxe gebonden uitgave waarin 195 pagina’s lang fantastische
full-colour foto’s te bewonderen zijn naast de complete uitleg over ontwikkeling, fabricage en technische specificaties van de 3L Lupo.
Het boek is voor Eur. 21,- te bestellen bij de club.

Ook is er vanaf november 2001 de Duitse vraagbaak:
 

 

‘Jetzt helfe ich mir selbst’

 
Het boek is voornamelijk aan te raden voor de echte ‘doe-het-zelver’.
De techniek en de bouw van de auto worden stap voor stap besproken en uitgelegd.
Kosten: Eur. 26,- via de club.
terug


Magnesium
Magnesium heeft slechts 66% van het gewicht van aluminium en is derhalve uitermate geschikt voor een lichtgewicht auto. De hoge kosten maken veelvuldig gebruik echter niet reëel. In de 3L Lupo is de achterklep voor een deel opgebouwd uit dit metaal en het stuurwiel zelfs in z’n geheel.
terug


Motor
De motor is een 1,2 liter, 3 cilinder, direct ingespoten turbodiesel met pompverstuivers.
Oftewel: een 1,2 TDI.
De motor meet concreet 1191 cc en heeft een maximum vermogen van
45 kW. (61 pk.) bij 4000 toeren per minuut.
Het koppel bedraagt 140 Nm. bij 1800-2400 toeren per minuut.
Vooral door de turbo met z’n verstelbare geometrie is een dergelijk koppel bij zo’n laag toerental mogelijk.
Deze motor is specifiek voor de 3L Lupo ontwikkeld, maar ook leverbaar in de Audi A2 ‘3L’.
De motor is vrijwel geheel uit aluminium vervaardigd.
Dat het een 3 cilinder betreft, is nauwelijks merkbaar. Speciale balansassen die in de motor tegengesteld aan de krukas lopen, zorgen voor een stabiele en schokvrije rondloop van de motor.
Een soortgelijke motor, echter met 1,4 liter inhoud, wordt geleverd in de Vw Lupo, Vw Polo en de Seat Arosa. Voor de Lupo en de Arosa is het opgegeven verbruik 4,3 ltr./100km. en voor de Polo 4,4 ltr./100km.
Eigenlijk zouden achterop de 3L Lupo de ‘D’ en de ‘I’ van het TDI-logo rood moeten zijn (vanwege de pompverstuivers), maar vanwege de ‘eco’ -gedachte heeft Volkswagen voor de kleur groen gekozen.

In de Duitse Club was er iemand die door een iets te diepe plas heeft gereden en zodoende water in z'n luchtfilter kreeg... het resultaat: De motor is uit elkaar geknald ! Gelukkig heeft hij de motor opengeschroefd en ons alle detailfoto's gestuurd. Klik hier om ze te zien.
terug


Motorolie
Vanwege de fijngevoelige techniek loopt de 3L Lupo op motorolie met de specificatie: 0w30. Deze motorolie is volsynthetisch en heeft een bijzonder lage viscositeit. Dit houdt in dat zelfs bij zeer lage buitentemperaturen de olie dun blijft.
De prijs bij de dealer is ongeveer: Eur. 17,50 - 19,- per liter.
Bij de benzinepomp (Esso) kost een liter: Eur. 15,- .
In het motorblok gaat ongeveer 3,8 liter.
De pompverstuiver-diesel blijkt onderhoudsarm en er zijn dan ook zeer weinig meldingen van een verhoogd verbruik van motorolie.
terug


Reacties andere automerken
De 3-Liter Lupo heeft duidelijk een nieuwe standaard neergezet.
Andere merken zijn inmiddels druk bezig aan hun 3- en 4- literauto’s.
De automatische koppeling is reeds verkrijgbaar in een Opel Corsa.
Op Discovery-Channel was onlangs te zien dat Opel ook aan het testen is met een Corsa van aluminium met een 1.0 common-rail dieselmotor.
terug


Recensies
Het concept van de 3L Lupo spreekt veel mensen tot de verbeelding.
In veel autobladen is er aandacht besteed aan deze auto. Echter, meestal was de conclusie van een test nogal negatief. Dit komt eigenlijk alleen maar doordat de testredacteuren dachten met een auto van doen te hebben die ook bij ruw rijden en hoge snelheden zuinig blijft.
Als dit dan tegenvalt, is het opeens geen goede auto meer…
Meestal komt het gemiddelde verbruik in een test uit op 1:25.
Dit geeft dan meteen aan dat de chauffeur niet ook maar één moment de moeite genomen heeft om zuinig te rijden.
Welgeteld 1 test is wezenlijk anders. Nadat het blad Autobild een test gehad had met een gemiddeld verbruik van 4,1 ltr./100km. (1:24), gaven de redacteurs zelf al aan dat er meer uit te halen zou zijn geweest.
In een volgende test hebben ze werkelijk hun best gedaan om zuinig te rijden. Met als resultaat een gemiddeld verbruik van 1:40 over een gemengd traject van 600 km.
Het kan dus wèl !!
terug


Reservewiel
De  3L Lupo heeft geen reservewiel !!
In het kader van de gewichtsbesparing is het reservewiel vervangen door een ‘kauwgom’ –achtig vulmiddel en een compressor. Bij een lekke band (volgens Volkswagen overkomt je dit statistisch gezien eenmaal in de tien jaar) spuit je het vulmiddel via het ventiel in de band, laat de band eenmaal rondrollen, even wachten tot het middel is uitgehard, compressor aansluiten, band oppompen en je kan weer naar huis. Overigens  moet de band na deze actie zo snel mogelijk worden vervangen. Ik heb één eigenaar gesproken die z’n band had lekgereden op de snelweg. Het vulmiddel werkte echter onvoldoende (werd niet hard), zodat na lange tijd proberen alsnog de wegenwacht ter plaatse moest komen. Helaas voldoet dit middel helemaal niet in het geval van een klapband. Deze situatie is eenmaal gemeld en had te maken met de bij “Banden” genoemde overmatige en onregelmatige slijtage. Via de club is een reservewiel (originele 3L Lupo velg) + Bridgestone band (gebruikt, maar min. 3,5 mm. restprofiel) + krik (origineel VW; aluminium) + wielsleutel (chroom-vanadium) verkrijgbaar voor slechts 130 euro.
terug


Rij - eigenschappen
Als je voor de eerste keer in een 3L Lupo rijdt, dan verbaas je je eigenlijk alleen maar over het vroege tijdstip waarop de versnellingsbak naar een volgende versnelling schakelt.
Qua zit- en rijcomfort is het verder op en top een Volkswagen.
Het enige gemelde minpunt is dat de auto licht onderstuurd is.
Dit wil zeggen dat de auto bij hoge snelheden in de bocht de buitenkant opzoekt. Dit is geheel te wijten aan de smalle lage-weerstands-banden. Een ‘gewone’ Lupo heeft bredere banden en kent dit verschijnsel niet.
terug


Rijstijl
Om de capaciteiten van de 3L Lupo optimaal te benutten, is het nodig om jezelf een nieuwe rijstijl aan te leren.
Voornamelijk het element rust moet een wezenlijk onderdeel worden.
Rustig rijden, afstand houden, anticiperen, op tijd gas loslaten;
het draagt allemaal bij aan een lager verbruik.
Dit betekent overigens niet dat de 3L Lupo traag is of langzaam rijdt.
Het vermogen en koppel zijn hoog genoeg om goed met het overige verkeer mee te komen en zelfs om een topsnelheid van 165 km/h (185 km/h op de teller... klik hier maar eens) te behalen.
terug

 


Ruiten
Wederom in het kader van de gewichtsbesparing heeft de 3L Lupo rondom dunner glas dan een ‘gewone’ Lupo. Aan de zij- en achterkant geeft dit geen problemen, maar de voorruit is een verhaal apart.
De ruit is veel gevoeliger voor steenslag en krassen.
Zelfs ijs krabben geeft zichtbare krassen.
Een medewerker van Carglass vertelde dat hij reeds enkele 3L Lupo’s gehad had waarbij tijdens het repareren van steenslag spontaan een barst in de ruit ontstond. Hij was dan ook niet te spreken over de keuze van Volkswagen voor dunner glas.
Bij de zijruiten wordt gemeld dat na het maximaal opendraaien een bruin/zwarte vette substantie achterblijft op de ruit.
Dit is vervolgens moeilijk te verwijderen.
Het is waarschijnlijk smeervet voor de ruitbediening, maar dit hoort natuurlijk niet op de ruit achter te blijven.

Model 2005 kent veel problemen met de elektrische raambediening. Hiertoe moet een compleet nieuw mechanisme worden ingebouwd... gelukkig onder garantie !!!
terug


Staal
Waar geen gebruik is gemaakt van aluminium en magnesium, is nog gewoon
(ouderwets) staal gebruikt voor de opbouw van de auto. Dit staal is echter wel 100% verzinkt, zodat er door Volkswagen een carrosseriegarantie van 12 jaar gegeven wordt.
terug


Startmotor
Zoals eerder genoemd, heeft de startmotor veel te lijden vanwege de
‘start-stop’ –functie. Er is één geval bekend waarbij met een kilometerstand van 40.000 km. de startmotor reeds is vervangen. Verder heb ik hieromtrent niets van de leden vernomen.
Volgens Volkswagen is er een sterkere startmotor gemonteerd, die in principe drie maal langer mee gaat dan een standaard exemplaar.
terug


Start- stop - functie
Door het indrukken van de ‘eco’ –schakelaar, wordt de ‘start-stop’ –functie geactiveerd. Dit houdt concreet in dat de motor afslaat wanneer het rempedaal ongeveer drie seconden wordt ingetrapt. Na het loslaten start de motor weer en grijpt de koppeling aan. Dit duurt 2 tot 4 seconden.
Wanneer men echter als eerste voor het verkeerslicht staat, duurt het starten en koppelen vaak voor overige weggebruikers te lang, zodat er menigmaal geclaxonneerd wordt. Dit is een reden voor sommige eigenaren om de ‘eco’ –functie in de stad niet te gebruiken.
Het is bewezen dat het vanaf 26 seconden stilstand loont om de motor uit te schakelen. Iets wat in de 3L Lupo meestal wel behaald wordt en dus ook daadwerkelijk tot een lager gemiddeld verbruik leidt. Deze functie is niet aanwezig in Lupo's met een electro-mechanische stuurbekrachtiging. De vraag is dus of hiermee het gemiddelde van 3,0 ltr. gehaald kan worden.
terug


Subsidie
Tot en met 31 december 2001 kreeg iedere nieuwe koper van de 3L Lupo een ‘milieu-subsidie’ van de overheid. Dit bedrag van Fl. 1.212,- (EUR 551,-) werd met de BPM verrekend.
Verder was er nog een korting van Fl. 316,- (EUR 143,60) voor de boordcomputer en Fl. 45,- (EUR 20,50) voor de economymeter. Vanaf 1 januari 2002 kreeg de 3L Lupo een zuinigheidspremie (eindelijk, want de overheid had reeds lange tijd geleden belooft dat zuinige rijders ‘beloond’ zullen worden). De premie van het ministerie van VROM was tweedelig: De premie ‘zuinig’ bedroeg Eur. 1000,- en de premie ‘schoon’ Eur. 450,-.  Dit niet onaardige bedrag van Eur. 1450,- (ongeveer Fl. 3200,- in die tijd). De premie werd met de houderschapsbelasting verrekend. Helaas krijgt de koper van  een 3L Lupo vanaf 1 januari 2003 geen enkele premie of subsidie meer. Vreemd, maar waar.
terug


Tiptronic
De automatische koppeling heeft als extra een ‘tiptronic’ –functie.
Hiermee kan sportief gereden worden door zelf te schakelen, maar de meeste eigenaren gebruiken deze functie enerzijds om met de hand terug te schakelen wanneer er snel meer vermogen (snelheid) nodig is en anderzijds om in de ‘eco’ –functie te voorkomen dat de motor afslaat (wanneer dit even niet gewenst is).
terug


Trekhaak
Hoewel op het kentekenbewijs een ‘-‘ vermeld staat bij aanhangergewicht, is het volgens de RDW tóch toegestaan om een aanhanger te vervoeren tot 750 kg.
Doordat Volkswagen aangeeft dat de 3L Lupo niet geschikt is voor het trekken van een aanhanger, heeft de RDW geen trekgewicht vastgesteld en dus geen waarde op het kentekenbewijs vermeld.
Het advies van de ANWB is echter om 80% van het eigen gewicht aan te houden als maximum trekgewicht; dus maximaal 643 kg.
Ook dient rekening te worden gehouden met het feit dat vanwege het standpunt van Volkswagen de fabrieksgarantie vervalt als er mankementen ontstaan vanwege het trekken van een aanhanger.
terug


Uiterlijke kenmerken
Er zijn eigenlijk maar een paar uiterlijke kenmerken wezenlijk anders dan een ‘gewone’ Lupo. Allereerst zijn er de speciale wielen. Daarnaast zijn aan de voorzijde de vierkante knipperlichten, de aparte luchtinlaat en de lagere spoiler herkenbaar. Aan de achterzijde is het derde remlicht niet geïntegreerd in de achterklep, maar ‘los’ achter de achterruit. De achterklep zelf is omwille de luchtgeleiding iets dikker (volgt langer de daklijn) en loopt steiler af. Los hiervan zijn de spiegels en deurgrepen van de 3L Lupo altijd in carrosseriekleur gespoten en zijn er geen stootstrips aan de zijkant.
Verder is de type-aanduiding:   Lupo 3L  TDI
onmiskenbaar aanwezig. Vanaf juli 2001 wordt de 3L geleverd met een ‘standaard’ achterklep. De ‘originele 3L’ -achterklep wordt alleen nog gebruikt vooor de Lupo FSI. Per 2005 is het typeplaatje TDI helemaal in zilver.
terug

 


Uitlaat
De uitlaat is van roestvrij staal en zal dus naar verwachting bijzonder lang meegaan.
terug


Uitlijning
Er is nogal wat doen omtrent de uitlijning van de 3L Lupo.
Uit een reactie van importeur Pon is gebleken dat Volkswagen met opzet de 3L Lupo aflevert met een ‘toe-spoor’. Dit betekent dat de twee voorbanden van de 3L niet parallel aan elkaar staan, maar licht naar elkaar toe. Dit heeft iedere auto, omdat het de auto een stabieler rechtuit laat rijden. Normaal is dit zo’n 5'. Echter, bij de 3L kan dit wel oplopen tot 18' en het is dan ook aan te wijzen als oorzaak van de bovenmatige onregelmatige slijtage (mede ondersteund door Bridgestone Benelux). Volkswagen ziet geen reden om eigenaren tegemoet te komen, omdat deze uitlijning volgens hen nodig is om de 3L stabiel te krijgen. Overmatige slijtage is derhalve toelaatbaar. Uiteraard is de club het hier niet mee eens. Er zou ten minste een waarschuwing moeten zijn aan alle (potentiële) klanten.
Na het vervangen van de versleten banden en het opnieuw laten uitlijnen (0' tot 5' ‘toe-spoor’), blijkt in 95% van de gevallen alle onregelmatige slijtage verdwenen.

Pas per model 2005 blijken deze problemen af-fabriek opgelost.
terug


Uitrusting
Sinds de introductie van de 3L Lupo (in Duitsland: zomer 1998; in Nederland: oktober 1999), was het eigenlijk een ‘back to basics’- auto. Vanwege het gewicht mochten er geen ‘luxe’- accessoires aan boord. Als enige extra waren er bekerhouders te bestellen.
Volkswagen wilde waarschijnlijk eerst afwachten of de 3L Lupo in het dagelijks gebruik nog steeds zijn naam eer aan kon blijven doen. Zodoende was gewicht het belangrijkste item.
In het gebruik van de 3L bleek echter, dat het gewicht wel een aandeel heeft in het verbruik, maar niet zo groot als bijvoorbeeld de bandenspanning.
Kennelijk heeft Volkswagen mede hierdoor besloten om sinds juni 2001 het aantal leverbare accessoires flink uit te breiden:
 
- airconditioning (+/- 30% meerverbruik)<
- zij-airbags
- centrale portiervergrendeling + afstanddsbediening + alarm
- electrisch bedienbare ruiten
- electrisch verstelbare en verwarmde buiitenspiegels
- verwarmde ruitensproeiers
- stoelverwarming
- mistlampen
- stuurbekrachtiging  (start/stop-fuunctie wordt dan NIET meer ondersteund !!!)
- in hoogte verstelbare stoelen
- bekerhouders
- ESP  (leverbaar per 2005)
- Navigatiesysteem MCD + 8 speakers (leveerbaar per 2005)
 
Sommige van deze accessoires lijken het zuinige imago van de 3L Lupo te schaden
(vooral de airco), maar voor een auto van deze prijs, is een stukje luxe toch ook zeker welkom.
+/- 60% Van de clubleden rijdt namelijk meer dan 20.000 km. per jaar (20% meer dan 50.000km.).
Ik kan mij voorstellen dat voor eigenaren van een 3L van vóór juni 2001, de nu leverbare accessoires de doorslag kunnen geven in de afweging: ‘na drie jaar inruilen’ of ‘oprijden’.
terug


Veiligheid
Gelukkig heeft Volkswagen niet bezuinigd op de actieve en passieve veiligheid van de 3L Lupo. ABS, 2 Airbags en gordelspanners met remkrachtbegrenzing zijn aanwezig.
In de botsproeven van de EURONCAP behaalde de 3L Lupo evenals de ‘gewone’ Lupo vier sterren en is hij dus eveneens de veiligste auto uit z’n klasse.
terug


Verbruik
Dit is uiteraard het sleutelwoord van de 3L Lupo.
Door jezelf een nieuwe rijstijl aan te leren is het mogelijk om zuiniger te rijden dan de gemiddelde fabrieksopgave van 2,99 ltr./100km.
Bij gunstige weersomstandigheden is bij een gemiddelde snelheid van
90 km/h een verbruik van 2,5 ltr./100km. (1:40) zeker haalbaar.
In de stad is het verbruik van ongeveer 3,9 ltr./100km. (1:26) nog alleszins acceptabel.
Er is in 1999 een recordpoging gedaan met een 3L Lupo.
te zien op www.lupo80days.com
In tachtig dagen is met een 3L Lupo een afstand van 33.000 km. afgelegd. Om dit te bereiken werd de auto tussen de continenten overgevlogen. Desalniettemin was het gemiddelde verbruik een verbazingwekkende 2,38 ltr./100km. (1:42) bij een gemiddelde snelheid van 85,6 km/h.
terug


Verbruiksmeter
De 3L Lupo heeft in het dashboard een beeldschermpje dat het gemiddelde verbruik in liters per 100 km. aangeeft. De meting kan lopen over een bepaald traject, door de meting te ‘resetten’ met het knopje op de hendel van de richtingaanwijzers.
Veel gehoorde klacht is dat het daadwerkelijke gemiddelde verbruik enkele tienden liters hoger is dan aangegeven.
terug


Verkeersdrempels
Vanwege de lage voorspoiler komt de 3L Lupo nogal eens in contact met de verkeersdrempels. Gelukkig is de spoiler/bumper van buigzaam kunststof, dus meestal blijft het bij een lichte beschadiging, maar toch…
Opgelet dus !
terug


Verkoopcijfers
Volgens de importeur zijn er op het ogenblik zo’n 600  3L Lupo’s in Nederland verkocht.

De productie van de 'gewone' Lupo is gestopt per maart 2005, de 3L Lupo en Lupo GTI per eind juni.
terug


Wat kost dat nu ?
Een Volkswagen 3-Liter Lupo kostte Eur. 18.395,- in 2005.

Helaas is hij per 30/06/2005 uit productie !!!

Klik hier voor de laatst leverbare kleuren.
terug


Wielen
De wielen in de maat 4 ½ J 14 zijn geheel van aluminium.
terug


Winterbanden
Fabrikant Vredestein heeft in de maat 155/65R14 75T een band van het type Snowtrac leverbaar.

Voor clubleden zijn deze banden; incl. stalen velgen en sneeuwkettingen, te huur voor slechts 7,50 euro per dag.
terug


Wittebrug
Tot nu waren er best wat negatieve ervaringen te melden over deze grote dealer uit de Haagse Regio. Tijd dus voor een garagetest... (Besteld 11-08-2004 - gewenste afleverdatum 03-01-2005)

De opgave was om een (in hun ogen relatief goedkope) 3L Lupo helemaal naar wens af te leveren... Maar... ik heb wel wat drempels opgeworpen... het ene pakket wel, het andere pakket niet besteld... De stalen achterklep moest worden vervangen (door aluminium), de Cd-wisselaar moest netjes worden ingebouwd en aangesloten op het navigatiesysteem en als laatste de achterlichten vervangen door die van het actiemodel 'Athene'. Een detail-uitdaging was om het typeplaatje TDI (nu standaard in zilver) vervangen te krijgen in TDI...

Helaas is de klantvriendelijkheid vanaf het moment van bestellen duidelijk bergafwaarts gegaan... Merkwaardig detail is dat Wittebrug onderscheid maakt tussen toekomstige klanten en huidige klanten. Als toekomstige klant ben je koning; alles is bespreekbaar. Ben je al klant, dan moet je ruimte maken voor eventuele toekomstige klanten... Voorbeeldje: Ik wilde mijn auto afgeleverd hebben op 3 januari 2005. Bij bestellen was dat geen probleem... Een tijdje later blijkt 3 januari onbespreekbaar... "Nee, dan hebben we het druk met nieuwe klanten en kunnen we geen auto afleveren... het wordt een weekje later ofzo... " Tot kort voor de aflevering wist ik niet op welke dag dit ging gebeuren. Ik heb toen moeten afdwingen dat mijn auto conform de afspraak op 3 januari 2005 op kenteken zou worden gesteld. 4 Januari was dan de aflevering... Maar wel met een kater...

Verder over het begrip 'service'... De medewerker zegt over de CD-wisselaar aansluiten (1 stekkertje !!!): "Nemen we even mee in het klaarmaken." Tot aan de rekening... "O, dat kost 150 euro... dat begreep u toch wel ?"... En zo kan ik nog wel even doorgaan...

Kortom: Wittebrug faalt jammerlijk en is dan ook met recht de slechtste dealer van Nederland... daar had ik dus de ANWB niet voor nodig om achter te komen...

De balans tot nu toe: (6 maanden en 18.750 km. verder) Beide elektrische ramen gaan nog wel naar beneden, maar niet meer omhoog. De motorkap blijkt verkeerd afgehangen en raakt rechts het zijscherm... dus al een leuke lakschade... De koppeling slipt in '3' en '4'... En Wittebrug ???  E-mailen, schrijven... helpt allemaal niet... Een standaard afspraak is 6 weken wachten... en voor dringende zaken 2 weken...

 

De foto's:

Eerste foto's bij binnenkomst; 23-11-2004

Eerste foto's met nieuwe achterklep; 25-11-2004

Eerste foto's van de aflevering; 04-01-2005 (Vele leden van de Club aanwezig als verrassing.)


terug


Zuinigheid
Waar ligt de grens van zuinigheid ??
Volkswagen heeft inmiddels de 1-Liter Auto gepresenteerd. Een smal voertuig met twee zitplaatsen achter elkaar. (Klik hier voor de foto's.)
De 2-Liter Auto is eveneens in ontwikkeling, maar hier bestaat nog geen studiemodel van.

terug


 
© 07/2005 Volkswagen 3-Liter Lupo Club. Overname van- en verwijzing naar deze tekst alleen met bronvermelding. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Onder voorbehoud van typefouten en fouten die niet bij de club bekend waren op het moment van publicatie.
 

Actueel menu Home